0898 636594, 0899 157647

Често задавани въпроси

Могат ли климатиците да гарантират ефективно отопление освен охлаждане?

Отоплението с климатик с термопомпа е в момента най-високо енергийно ефективно и същевременно най-оптималния начин по отношение на разходите.
To е още по-ефективно от термопомпите, които загряват вода за традиционните радиатори, защото един климатик с термопомпа загрява въздуха в помещенията директно, докато една термопомпа въздух-вода или земя-вода най-напред нагрява водата и след това водата отоплява стаите, което води до загуби на
енергия при тази допълнителна стъпка.

Mоже ли употребата на климатици да предизвика алергични реакции или други заболявания?

Не. Правилно поддържаният и използван климатик не може да предизвика алергия или друго заболяване. Необходими са правилна поддръжка и почистване, защото някои вътрешни части на климатика редовно се овлажняват. Те трябва да бъдат почиствани, за да се предотвратява растежът на плесени и бактерии.
Препоръчително е на нови климатици това почистване да се прави след 2 годишен период при използване в домашни условия,след това всяка година.При промишлени и обществени сгради интензитета на почистването се определя според натовареността на системата и изискванията за чистота на въздуха за помещението.

Въздухът, подаван от климатика, по-чист ли е от външния въздух?

Обикновените климатици само циркулират въздуха в затворени помещения. Някои модели климатици имат пречистващи филтри, които да почистват въздуха в помещението, така че при правилна поддръжка въздухът от климатика е по-чист от външния въздух като цяло.
Дали той ще е по-чист от външния въздух, обаче, зависи от много фактори, като източник и интензивност на замърсители отвън (промишленост, движение по пътищата) и вътре в помещенията (използване на химически почистващи препарати, синтетични тъкани и др.). Климатикът Daikin Ururu Sarara е уникален,
тъй като той може също така да вкарва пречистен въздух отвън в помещението и използва технология „Daikin Streamer“ за пречистване на въздуха в затворени помещения.

Каква е здравословната стайна температура?

Според DIN стандарта, препоръчително е да не настройвате климатика под 25°C при охлаждане и разликата между външната и вътрешната температура да не е по-вече от 6°C. Например, ако навън е 32°C, температурата в помещението не трябва да е по-ниска от 26°C. По-ниската температура намалява влажността в помещението, което изсушава мембраните в носа и гърлото – това причинява симптоми близки до настинка. Все пак в България често се срещат по-високи температури,така че е допустимо да настроите климатика с по-голяма температурна разлика.Имайте предвид, че е от значение колко често се движите между по-студена и по-топла среда.

Какво е вентилация?

Вентилацията е естествена и изкуствена.В съвременното строителство се прилагат все по-ефективни системи за вентилация.Целта е да се създаде оптимална среда за живот на хората.Всеизвестно е ,че хората изразходват кислород и отделят въглероден двуокис в следствие на жизнената си дейност.Минималната концентрация на кислород във въздуха за нормално жизнено функциониране на организма е не по-малко от 21%.Изкуствената вентилация е съвкупност от технически средства за регулиран въздухобмен.Съвременните вентилационни системи не само обновяват въздуха в помещението,те също могат и да променят параметрите на подаваният въздух-пречистване,овлажняване или изсушаване,нагряване или охлаждане за достигане на желаната температура.

Каква климатична инсталация да изберем?

Какво да изберем за климатизиране на дадено помещение или сграда зависи най-вече от спецификата на сградата и нейната големина.Вторият най-важен критерии е за какво ще се използва дадената климатична система-само за охлаждане и отопление през преходните сезони или като основно отопление.За големи сгради с много офиси и производствени помещения обикновено се използват системи за централна климатизация-VRF,VRV и чилъри.Централната климатизация намира все по-голямо приложение и в големи жилищни сгради.По-популярни все още за домашно ползване са единичен и мултисплит тип климатични системи.

Кои климатици са одобрени по програмата Енергийна ефективност?

За да бъде одобрен даден климатик за финансиране по програмата за Енергийна ефективност трябва да отговаря на определени условия.Според последните европейски изисквания за климатична техника въведени от началото на 2013г. климатика трябва да отговаря на определени минимални стойности на сезонен коефициент на трансформация съответно SEER(на охлаждане) и SCOP(на отопление) за съответната климатична зона.България е в умерената зона и съответните минимални стойности за SEER трябва да бъде не по-малък на 5.6,а SCOP не по-малък от 4.0.

Kлиматични зони според новите европейски директиви

За по-добра оценка на потреблението Европа е разделена на три различни климатични зони:

Топла зона – годишната температура измерена в Атина
Средна зона – годишна температура измерена в Страсбург
Студена зона – годишната температура измерена в Хелзинки
Продукти с SEER и SCOP с по-ниски стойности от клас „D” за SEER и клас „B” за SCOP или продукти с високи нива на шум, не могат да бъдат внасяни в Европейския Съюз и на тях не може да се поставя СЕ маркировка.

Как работи сензорът 3-D I see при климатици серия FH на Mitsubishi Еlectric?

Сензорът е вграден във вътрешното тяло на климатика с цел пестене на енергия. 3-D I see сензорът се движи в различни посоки и отчита отсъствието на хора в помещението, климатикът преминава в режим икономичен, мощността му се намалява и се постига 10% по-малък разход на електричество за 10 минути или 20% след 50 минути.
Сензорът сканира триизмерно 752 различни точки в помещението и по този начин създава постоянна картина на стаята, която се климатизира.Тази технология позволява и локално регулиране на въздуха спрямо местоположението на хората

Какви филтри има в климатиците ?

Видове филтри при климатиците
-груби филтри-честотата на почистване на филтъра зависи от замърсеността на въздуха във съответния регион. Добре поне веднъж месечно, филтърът да се почиства при изключен климатик. В случаите когато е много мръсен въздуха е наложителна и по-често миене.По-фините филтри в климатика се подменят на определен период с нови.
-електростатичен филтър– представлява мека полиетиленова решетка, по която полепват прах и леки частици, той защитава топлообменника от наслоявания. Този филтър , периодично се сваля, измива , подсушава и връща обратно на мястото. По на наелектризирането той улавя както малки прашинки така и някои микроорганизми. Активният,
-карбонов филтър-улавя и неутрализира цигарения дим, миризми и микроскопични частици с размери до 0,0001 мм.
-плазменият филтър неутрализира вируси, бактерии, алергени и др.,а по-едрите частици прах ,полени и мъхчета се привличат от електростатичният филтър и се натрупват там. Плазмата допълнително йонизира въздуха с отрицателни йони.Плазменият филтър е с много дълъг живот.
-йонизатор-отрицателни йони има сред природата, около водопадите, морския бряг, планините. Йонизаторът много освежава въздуха, притова той може да се активира самостоятелно. Плазменият филтър и йонизаторът неутрализиран цигарения дим и неприятните миризми.
Почти всички филтри имат електростатичен филтър за фино пречистване на въздуха.Той обикновено е обработен с биологично активно вещество с антибактериално действие.
-катехиновият филтър е обработен с катехин- природен антисептик, от там е и името му.
-фотокаталитични електростатични филтри, те се възстановяват за няколко часа, след като се изложат на слънце и са на практика вечни

Продават се климатици със самопочистващ се филтър, при който след определени часове работа на системата, започва самопочистване. При тях прахът се отлага в специална касета, която трябва да се почиства веднъж годишно. Много климатици имат индикатори, които светват при нужда от почистване на филтъра.

Какво е термопомпа?

Термопомпата е устройство, което пренася топлина от място с по-ниска температура към място с по-висока температура при влагане на определено количество енергия. Климатиците също са термопомпена система. Като принцип на действие термопомпените системи или климатици (в зависимост какъв вид термопомпа се използва) са подобни на хладилните агрегати, но топлината за разлика от тях получената топлина се използва. Различните термопомпени системи могат да се използват както за отопление на помещение, така и за подгряване на битова гореща вода. Характеризират се с високо КПД , минимална поддръжка и пълна автоматизация на процесите. Има различни видове термопомпи в зависимост от източника на получаване на топлина въздух-въздух, въздух-вода, вода-вода, и др.

Какво е въздухопречиствател?

Въздухопречиствателите са устройства, които осигуряват здравословен въздух непрекъснато, независимо от сезона.Най-критичният сезон е през зимата, когато проветрението е по-рядко и миризмите от готвене, тютюнев дим, пране и т.н се наслагват в дома, е особено необходимо да се купи въздухопречиствател.Особено вреден е застоялият въздух за хора с алергия или респираторни заболявания, а също и за здрави хора,тъй като понижава имунитета им.

На българския пазар има различни марки и модели. Новият въздухопречиствател Daikin MC70L е особено ефективен при пречистване на въздуха: благодарение на технологията Streamer, замърсеният въздух преминава през шест слоя филтри преди да бъде върнат в стаята. Уредът елиминира прах, полени, акари, бактерии и неприятни миризми.

Въздухопречиствателят е с мощен вентилатор и в зависимост от режима на работа е подходящ за помещение с размери до 46 m². В Turbo режим може да бъде рециклиран дебит на въздуха от 420 m3/h. Това компактно устройство (57,6 х 40,3 х 24,1 cm) е леснo за пренасяне и може да се постави във всяка стая – хол, спалня, баня или кухня. Безшумният режим „Сън“ при 16 dB позволява пречистване на въздуха, дори и през нощта без да смущава съня. С изчистеният си бял дизайн, въздухо-пречиствателят се вписва във всеки интериор.

Устройството е лесно за почистване, тъй като филтърът трябва да се сменя само веднъж на две години. Индикаторът за поддръжка на предната страна на устройството уведомява автоматично, когато това време е настъпило. Устройството се доставя с пет нови филтри, които са прибрани в самото устройство. Благодарение на гладката си повърхност, предния панел е също много лесен за почистване.

Какво е влагоуловител?

Често срещано явление е наличието на влага в жилището.Излишната влага се премахва с помощта на битови влагоуловители.Те отнемат влагата в помещението и я събират във контейнер вграден в самия него.На пазара съществуват влагоуловители с различни марки и с капацитет между 10 и 30л на денонощие.Съвременните влагоуловители са лесно преносими,мобилни и не заемат много място.Особенно са подходящи за новопостроени жилища,които са бързо завършени и положената дограма и изолация възпрепятстват естествената вентилация в жилището и в които влагата е повече от необходимото.Високата влажност е предпоставка за образуването на конденз по стъклата и появата на мухъл по стените.Нормалната влажност и липсата на мухъл е един от критериите за здравословен въздух в жилището ни.

Какво е мултисплит климатична система?

Мултисплит климатична система се състои от едно външно тяло и поне две до осем вътрешни тела.Мултисплит системата позволява комбинирането на различни както по мощност,така и по вид вътрешни тела-стенен,подов,таванен,канален и т.н. тип.Основното предимство на мултисплит системата е пестенето на място по фасадата на сградата и пренасочването на излишна мощност от неработещи към работещи тела.Друго тяхно предимство е възможността за работа със по-дълги трасета тръбен път.

Какво означава SCOP?

„Сезонен коефициент на преобразуване“ (SCOP) е общият коефициент на преобразуване на устройството, който е представителен за целия отоплителен сезон (SCOP съответства на определен отоплителен сезон) и се пресмята, като изчислителният годишен отоплителен товар се раздели на годишната консумация на електроенергия за отопление.При климатиците досега най-високият клас беше „А“.От 01.01.2013г. в режим на отопление ще се класифицират и в по-високи енергийни класове-„А+++“,“А++“ и „А+“.Другата новост при определяне на енергийният клас е и разделянето на Европа на 3 климатични зони.Според това разделение България попада в най-студената зона.

Какво означава SEER (Seasonal Efficiency Rating)?

„Сезонен коефициент на енергийна ефективност“ (SEER) е общият коефициент на енергийна ефективност на устройството, който е представителен за целия сезон на охлаждане, и се определя, като изчислителният годишен охладителен товар се раздели на годишната консумация на електроенергия за охлаждане;

Европа зададе сериозни цели по опазването на околната среда за 2020, а това изисква по-голяма точност при измерването на „реалната” енергийна ефективност на отоплителните и охлаждащите системи. Този нов измервателен режим, наречен „сезонна ефективност” или SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio – Коефициент на сезонна енергийна ефективност), става задължителен от 2013, а той измерва ефективността през целия отоплителен или охладителен сезон вместо да избира една фиксирана точка (EER).

Какво е рекуператор

Рекуператора служи за вентилиране на помещения, като изхвърленият въздух се използва за подгряване на входящия. Той е ключов елемент от енергоспестяващите технологии при изграждането на вентилационните и климатични инсталаци. Рекуператорът най-общо представлява пластинчат топлообменник и два вентилатора. През пластинчатия топлообменник преминават двата потока въздух – подавания и изхвърляния. През зимата, в режим отопление, въздуха от помещенията преминава през топлообменника и вместо да се изхвърли с температура +20 се изхвърля с температура +2 С, а пресния въздух който се подава за обработка вместо да се подава с температура -16С се подава с температура +3,+4С. Това намаля разходите за загряване до 70%

Какво представлява термопомпата тип Въздух-вода

Принцип на работа: водата преминава през термопомпата и се загрява или охлажда(по същия начин както климатика охлажда или затопля въздуха,с разликата ,че тук вместо въздух е вода).Термопомпите могат да се използват както само за отопление,така също и за отопление и охлаждане.По принципа си на работа могат да бъдат както инверторни,така и конвенционален тип

Термопомпата Въздух-вода се разделят на два типа:
1.Термопомпа разделен тип-състои от външно тяло (като на климатик от сплит система, което е фреонова система с топлообменници и компресор) и хидравличен модул (който може да бъде монтиран в сградата)
2.Термопомпа тип моноблок-хидравличният модул е в корпуса на външното тяло .

Термопомпените системи въздух-вода могат да се свързват с други източници на топлина като слънчеви колектори, с което се увеличава тяхната ефективност и се намалява консумацията на електроенергия. Посредством тази система се произвежда гореща вода за битови нужди и отопление.

Как се почистват филтрите на климатика?

Добре е на две седмици или един път в месеца, в зависимост от замърсеността на въздуха в помещението да се почистват.Филтрите на климатика се свалят, измиват се с вода и се подсушават, и се поставят отново във вътрешното тяло.

Как да подобрим ефективността на климатичната система

Енергийната ефективност е важна част от разходите на всяко домакинство.Разходът на електроенергия е описан в техническата характеристика на климатичната система.Добре е да се запознаете с параметрите на климатика още преди закупуването му.При възможност заложете на климатик с по-високи коефициенти на трансформация-COP и EER.Колкото по-високи са те уредът ще е по-ефективен и консумацията на електроенергия ще е по-малка.След избирането и монтажа на климатична система трябва да се полагат минимални грижи докато се експлоатира.Ето няколко съвета които е добре да се спазват за да се постигне максимална енергийна ефективност:

-осигурете при възможност максимално добра изолация на помещението,както вътрешна,така и външна.Особено важна е вътрешната изолация на тавана и външните стени

-висококачествената дограма също допринася за по-малките термозагуби на помещението

-поддържайте по-висока температура през лятото и по-ниска през зимата в помещението.Изчислено е,че всеки градус в повече зимата повишава сметката Ви с около 6-7 %

-поддържайте по-ниска температура в помещението докато Ви няма през деня(например 20 градуса зимата)

-редовно почиствайте филтрите на климатика(2 пъти месечно)

-поддържайте вътрешния и външен топлообменник чисти с ежегодна профилактика на системата

-ако помещението Ви е с изложение с интензивно слънцегреене постарайте се щорите и пердетата да са спуснати през деня през лятото и вдигнати през зимата

-ако климатикът Ви разполага със седмичен таймер програмирайте неговата работа за по-дълъг период от време

Основни и допълнителни функции при климатичните системи

Всеки климатик има следните основни функции:

-охлаждане(cool mode)-охлажда се въздуха в помещението

-отопление(heat mode)-затопляне на въздуха в помещението

-вентилация (fan mode)- раздвижва се въздуха в помещението

-изсушаване (dry mode)- топлообменника се обдухва иобразуваният конденз се извежда извън помещението

Допълнителни функции при климатиците:

-йонизация-климатиците снабдени с йон-генератори освежават въздуха в помещението

-пречистване на въздуха- това се постига чрез плазмени филтри които пречистват въздуха в помещението които улавят и унищожават микроби,вируси,алергени и плесени.Те също пречистват и праха в помещението

-аспирация-има модели които вкарват свеж въздух в помещението посредством допълнителен въздуховод

Какви са предимствата от използването на климатичните системи

Климатиците са най-добрите електроуреди за осигуряване на желана температура в дома или на работното място. Предимствата на климатиците пред другите отоплителни и охлаждащи уреди са следните:

-климатика е единственият електроуред който може да се използва и за отопление и за охлаждане
-автоматично се контролира температурата в помещението
-контролира се скоростта на въздуха, който излиза през жалузите на вътрешното тяло
-с климатиците се контролира и влажността на въздуха в помещението, което е особено важно за предпазване от образуване на плесени и мухъл
-той може да се използва само като вентилатор за раздвижване на въздуха
-климатичната система е с компактни размери и не заема излишно място
-съществуват под различна форма за монтаж-стенни,подови,подови-таванни,касетъчни,канални и т.н.
-не замърсява и не цапа помещението в което е монтирана климатичната система
-лесно се управлява, като от възрастни, така и от деца
-посредством климатика можем да осигурим желаната температура още преди да сме се прибрали у дома, като зададем час на включване
-главното преимущество на съвременните климатици е ниската себестойност на отопление, защото може да произвежда повече енергия, отколкото консумира -между 2 и 5 пъти повече. Това се получава защото климатикът взима топлина от външната среда и я вкарва в отопляваното помещение като полезна енергия за отопление. За това, за да постигне същия ефект той консумира по-малко енергия от други апарати и системи за отопление и съответно цената и е по-ниска

Как да използваме климатика безопасно

При неправилна експлоатация на климатика може да доведе до повреда на климатичната система или опасност за Вашето здраве.За да не се стигне до това следвайте няколко прости правила:

-преди употреба на климатичната система внимателно прочетете упътването за употреба осигурено от фирмата производител

-не слагайте пръстите си или предмети в отворите за входящ или изходящ въздух.Можете да бъдете наранени от въртящата се турбина или ламелите на топлообменника

-при наличие на неспецифични миризми от климатичната система спрете системата и издърпайте захранващият кабел или изключете предпазителя.Свържете се със сервизния център за да се установи произхода на миризмата.Това може да е доведе до пожар или токов уред.Ако миризмата е неприятна има опасност вашата система да е заразена с вредни за здравето Ви микроорганизми.

-не използвайте запалими течности или спрейове върху климатика.

-не зареждайте батериите ако не са такъв модел който се зареждат.Изхвърляйте ги само на обозначените за това места.

-при установяване на повреда в климатика не правете опити да ремонтирате климатичната система,а се свържете със сервизния център

Класификация за енергийна ефективност

Според директива на Европейската общност от 2005г. всички производители поставят етикети на продуктите си предназаначени за дома.На тях е означена консумацията на енергия с букви от А до G.Всеки клас се различава с предходния в консумацията на електрическа енергия с 10%.При климатиците са въведени два коефициента според които се определя класа на климатика според режима на работа-отопление СОР и охлаждане ЕЕR.За да е А клас климатикът трябва да е с СОР>3.60 и ЕЕR>3.20.Тези коефициенти се образуват като съотношение отдавана мощност и консумираната енергия.Колкото тези коефициенти са по-големи,толкова климатика е по-ефективен и енергоспестяващ.

Как се включва функцията Coil dry –вътрешно изсушаване на климатик Fuji Electric?

Посредством тази функция може да се подсуши вътрешното тяло на климатичната система. Активира се от дистанционното управление. Честото й използуване ще  предотврати образуването на мухъл  в стаята и във вътрешното тяло на климатика, ваничката и дренажната тръба. Функцията coil dry е с продължителност 90 мин., след което се изключва автоматично. С натискане на бутона coil dry тази функция ще се изключи. Тази функцията не може да премахне вредните микроорганизми и няма стерилизиращ ефект, тя само предпазва от образуване на мухъл. Наложително е да се използува преди да се изключи климатика, когато няма да се ползува дълго време.Системното почистване на климатичната система и профилактичния годишен преглед  от оторизиран сервиз трябва да се извършват редовно.

Как се включва Swing функцията?

Swing функцията  се включва при работещ климатик. Натиска се бутона Swing на дистанционното управление, а на дисплея излиза съответния символ. Насочването на въздушната струя ще бъде автоматично. За прекратяване на тази функция се натиска същия бутон.

Swing функцията  не е активна при много ниски обороти на вентилатора.

Социални мрежи